Tradycje Bożego Narodzenia – dlaczego dzielimy się opłatkiem
Większość z nas nie może sobie wyobrazić Wigilii Bożego Narodzenia bez łamania się opłatkiem. Ten cienki, biały kawałek chleba symbolizuje bardzo dużo, ponieważ chleb przecież jest jednym z głównych symboli dobrobytu i szczęścia. Taka tradycja narodziła się dawno temu, ponieważ już w pierwszych wiekach naszej ery, gdzie była symbolem komunii duchowej. Z czasem opłatki zaczęto zabierać do domów, dla osób które z różnych powodów nie miały możliwości uczestniczenia we mszy, żeby stać się w pewnym momencie jednym z symboli bożonarodzeniowych.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w naszym kraju, lecz również chociażby w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Same oplatki są w formie cienkich chlebowych płatków. Przeważnie ich kolor jest biały, ale można też znaleźć w sprzedaży wersje kolorowe, wypiekane dla zwierząt. Nasza tradycja nakazuje, aby w czasie wigilii łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie najczęściej pojawiają się na wigilijnych stołach. Opłatki na święta robione są jedynie z wody i białej mąki, bez żadnych innych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formowane są cienkie płaty, które następnie są wypiekane w piecu przez kilka minut, a potem docinane oraz pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez cały rok, ale największe jej natężenie jest w okresie między wrześniem a grudniem. Zwykle opłatki można dostać we wszystkich sklepach, a jeżeli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to musi się po nie wybrać do któregoś z kościołów.
+Tekst Sponsorowany+