O jakich rzeczach trzeba pamiętać instalując separator do oddzielania tłuszczu
Gastronomiczne obiekty, jakie stosują w kuchniach wiele różnych tłuszczy, powinny zadbać o ich właściwą utylizację. Bezpośrednie wylewanie do rury kanalizacyjnej nie może mieć miejsca, bowiem przepisy na to nie pozwalają. Dlatego też w takich przypadkach konieczne będzie zamontowanie odpowiedniego separatora tłuszczu, jaki dokładnie oczyści ścieki z takich substancji. Podczas instalacji separatora trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych spraw. W pierwszej kolejności należy do dobrać parametrami do tego, co będzie spływać do niego podczas pracy.
Dodatkowo należy go ustawić w takim miejscu, aby zapewnić łatwość dostępu. Wynika to z tego, że regularnie trzeba będzie wykonywać przegląd separatorów, i firma zajmująca się tym tematem musi mieć łatwy dojazd. Rzecz jasna firmy z tej branży gotowe są na różne dziwne sytuacje, dysponują też sprzętem mającym duży zasięg, ale zdarzają się sytuacje, że nawet to nie pomoże. W zasadzie wszystko da się zrobić, ale jeśli trzeba będzie podjąć jakieś niestandardowe prace, to być może czyszczenie separatorów cena również będzie trochę inna.
Podczas użytkowania separatora w jego wnętrzu będą się gromadzić oddzielone tłuszcze, z tego też powodu co jakiś czas należy je wywieźć. Taki czyszczenie separatorów tłuszczu Śląsk wykonane być musi przez firmę posiadającą niezbędne pozwolenia, a także wspominany wcześniej pojazd do przewożenia takich zanieczyszczeń. Z reguły tego typu serwis należy wykonywać raz na miesiąc, ale za każdym razem należy ustalić go indywidualnie.